Хранене при ортодонтско лечение с брекети

След фикисране на брекетите и поставяне на дъгата започва тяхното действие. Веднага след поставянето усещането е за напрежение. Няколко часа след поставянето има изтръпване на зъбите или болка. 
Тези усещания варират при различните пациенти в зависимост от няколко фактора – праг на болката на пациента, позиция на зъбите, приложени сили и др.  Неприятните усещания продължават 3 до 5дни,  след това преминават. В този период храненето е затруднено, препоръчително е да се хапват меки и кашави храни. След това може да се премине към нормало хранене с някои особености.
Не се препоръчва консумацията на твърди храни (кубети, ядки, твърди сладки и др.) Лепливи храни (дъвчащи бонбони, карамел и т.н.).  Внимателно трябва да се консумират всички храни, съдържащи костилки. Отхапването с предните зъби не се препоръчва. Тези храни се консумират след като са нарязани и се дъвчат със страничните зъби. Трябва особено да внимава с: костилки от маслини, череши, сливи и други плодове; прекалено твърдите храни като – брускети, кубети, пуканки, ядки. Отхапването на твърди храни не е препоръчително, по-добре това да става след нарязване и сдъвкване на страничните зъби. Дъвки не се препоръчват поради трудното им почистване от брекртите.

Разлепване на брекети се случва при отхапване или сдъвкване на прекалено твърда и неподходяща храна. В тези случаи може да се набюдава движение на брекета по дъгата ( телта, свързваща брекетите). Ако брекета се откачи, трабва да бъде грижливо прибран от пациента за презалепване. Трябва да се има предвид, че понякога това е невъзможно поради деформиране на брекета.

Всяко разлепване  забавя  лечението и връща постигнатия резулат в различна степен. Фиксирането на разлепен брекет трябва да стане във кратки срокове, според възможностите на ортодонта (не бива да се чака следващото посещение). Така се ограничават тези негативни ефекти.