Как да разберем дали нашето дете има ортодонтски проблеми от вредни навици?

Смукането на палец или друг пръст е общо срещано явление у децата. Но знаете ли, че едно от всеки пет деца продължава да смуче палеца си дори след започването на училище? Въпреки че повечето деца израстват от този навик, продължаването му може да доведе до сериозни ортодонтски проблеми. 

Ортодонтският ни екип се грижи да знаете за тях, включително:

  • Отворена захапка на предните зъби, което може да предизвика говорни проблеми.
  • „Разперени“ горни резци.
  • Накланяне на долните резци.
  • Неправилно подреждане на постоянните зъби.
  • Деформации на твърдото небце.

Необходимо е да се отдели внимание на дължината на времето, в което децата си смучат палеца, както и на начина, по който пръстът и устата им взаимодействат помежду си. Ако навика се запази прекалено дълго, това може да засегне не само външния вид на зъбите, но и техните структури, водейки до необходимост от лечение.

Има и други навици, които трябва да следим внимателно:

  • Смучене на устни: Въпреки че по-рядко срещано от смученето на палец, този навик може да доведе до разперване на горните предни зъби или наклоняване на долните предни зъби към езика. Този процес с времето може да доведе до неправилно затваряне на устата.
  • Дишане през устата: Детето, което диша през устата поради различни причини като аденотонзиларна хипертрофия или алергии, може да срещне проблеми като стесняване на горната челюст и риск от отворена захапка. Този навик може да увеличи риска от кариеси поради намалено слюноотделяне.
  • Инфантилно гълтане: Когато този нормален процес се запази след определена възраст, това може да доведе до отворена захапка или кръстосана захапка на задните зъби, както и други ортодонтски проблеми.

Тези навици могат да предизвикат ортодонтски проблеми, но с правилно внимание и лечение, те могат да бъдат коригирани. Важно е да наблюдаваме децата в техния ежедневен живот и да се консултираме с ортодонта или педиатъра си, ако забележим някой от тези вредни навици. Нашата клиника е тук, за да ви помогне и осигури повече информация и решения за вас и вашето дете.