FAQ

Кога трябва да е първото посещение при ортодонт на детето ми?
Препоръчително е всички деца да преминат през ортодонтска консултация около 7 годишна възраст. Някои проблеми са дискретни и не се забелязват от родители и лични зъболекари, а в някои случаи лечението трябва да се планира в подходящ период от развивието на детето. При това посещение ортодонтът ще прегледа детето Ви и за някои вредни навици, които създават ортодонтски проблеми. При някои отклонения в захапката (обратна захапка или асиметрия в долната челюст), консултация с ортодонт се прави преди 7 годишна възраст. Най-добре веднага след като е заблязана.
Болезнени ли са брекетите?
Брекетите не са болезнени, но може да изпитвате дискомфорт в първите дни след поставянето им, докато зъбите и тъканите в устата свикнат с тях. Повече информация ще откриете в нашият блог.
Мога ли да спортувам с брекети?
Да! Брекетите не пречат на спорта. Ако практикувате контактни спортове, се препоръчва да носите шина докато спортувате.
Как се задържа постигнатия резултат след сваляне на брекети, алайнери?

В края на лечението се поставят т.нар ретайнери, които задържат постигнатия резултат. Те може да са фиксирани за зъбите или подвижни шини. Това е задължителен етап от лечението. Прочетете повече за тях тук.

Колко време продължава ортодонтското лечение?
Най-общо леченията продължават между 6 и 30 месеца, но повечето лечения завършват за около 18 месеца.

Времето на лечение варира значително спрямо няколко фактора. Тези фактори могат да бъдат предвидими от страна на ортодонта – сложност на лечението, тежест на проблема и други. Ако лечението е по-сложно и изисква повече етапи за постигане на крайния резултат, то лечението се удължава. В тези случаи планът отразява това и приблизителният срок на лечението се установява преди започването му. Съществуват и фактори, които влияят на продължителността на лечението, но невинаги могат да бъдат предварително установени. Такива например са скоростта на придвижване на зъбите, растежът и смяната на зъбите. Затова и сроковете при лечението няма как да бъдат прецизирани.

Какво не мога да ям с брекети?
Избягвайте храни като : твърди бонбони, ядки, пуканки. Това се налага, за да не се отлепи брекет. Отлепването на брекет, освен допълнителното посещение при ортодонта, дискофорта от отлепения брекет и допълнителния разход за фиксирането му, може значително да забави лечението. Кермичните брекети мога да се счупят като оставят ръбове, които нараняват лигавицата.
Трябва ли да ходя на зъболекар докато се лекувам ортодонтски?
Ортодонтските прегледи имат за цел да контролират и направляват лечението в желаната посока. Основната цел на контролните прегледи е да направляваме напредъка в подреждането на зъбите, захапката и хигиената по време на лечението. Пълният преглед на зъбите с фокус върху здравето на самите зъби изисква целенасочен оглед, който не се прави при рутинните посещения при ортодонта. Следователно регулярните визити при Вашият личен дентален лекар са задължителни поне 2 пъти в годината.
Налагат ли се спешни посещения при ортодонта?
В случаи на разлепване на брекет, отлепване на атачмънт (бутон) или дискофорт, най-често от телени елемент, може да се наложи посещение извън планираните посещения.
Ще трябва ли и колко ще трябва да отсъствам от училище/ работа заради ортодонтско лечение?
Повечето посещения са кратки, като се стараем да бъдат в удобно време, което не пречи на ангажиемнтите на пациентите. Няколко посещения са относително дълги (обикновено в началото и края на лечението) и се налага бъдат съзобразени с Вашия график. Ние предупреждаваме нашите пациенти в тези случаи. Работим събота и неделя за да сведем до минимум тези неудобства.
Каква се случва ако не се лекувам?
Като цяло нелекуваните ортдонтски проблеми могат да се задълбочат с времето. Липсата на ортодонтско лечение може да повиши значително риска от кариес, пароднтит, загуба на зъби. Също така увеличено изтриване на емайла, затруднено стриване на храната и в резулатат на това проблеми с храносмилателната система. Усложненията трябва да бъдат отчетени при вземането на решениe, както от здравословна, така и финансова гледна точка, защото лечението на тези усложнения също е и свързано с адаптиране и значителен финансов ангажимент.
Как мога да запазя час за консултация във вашата клиника?
Можете да се свържете с нас по телефона 0899831182 или онлайн през платформата на супердок, вайбър и уатсап. Ще отговорим на всички ваши въпроси!